top of page

SIERRA MINERA

In 2011 waren we bij Cartagena in de regio Murcia in het zuid-oosten van Spanje. We hadden geen idee dat dit gebied ook wel de 'Sierra Minera' genoemd werd. Het bizarre landschap is het gevolg van vele jaren mijnbouw en het land is bezaaid met diepe luchtschachten. Er zijn veel oude mijnschachten, ruïnes van fabrieken en achtergebleven machines. Maar wat het meest opvalt zijn de fel gekleurde bergen van gestort mijnafval.

Reeds in de prehistorie werd er naar mineralen gedolven. In de Romeinse periode werkten er meer dan 30.000 mensen - meest slaven - in de mijnen op zoek naar metalen zoals lood en zilver. Vanwege de barre werkomstandigheden en het gevaarlijke werk overleefden vele slaven de arbeid niet.

In de 14e eeuw werd vooral naar aluin gezocht. Vanaf 1840 werden de afgravingen op een veel grotere schaal uitgevoerd. Vanaf het eind van de 19e eeuw floreerde de mijnindustrie. Na WWI trad er echter een tijdelijke crisis op. Vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw groeide de mijnindustrie opnieuw. Nu met modernere en agressievere mijnbouw technieken.

Als gevolg hiervan ontstonden de vele bergen fel gekleurd en giftig mijnafval. Ook ontstonden diverse kraters door open mijnbouw. Miljoenen tonnen giftig mijnafval werden in de baai van Portman geloosd. Dit zou uitgroeien tot één van de grootste ecologische rampen van het Middellandse Zee gebied. De baai van Portman in nu volledig dichtgeslibd met giftig mijnafval. Het dorp Portman ligt niet langer aan zee en de voormalige kade ligt op het land.

In 1991 werd de laatste mijn gesloten. Het was niet meer rendabel en er kwamen steeds meer protesten uit binnen- en buitenland vanwege de ongelooflijke vervuiling van het land en de zee.

De Sierra Minera is een van de meest indrukwekkende door de mens geschapen landschappen die ik ooit gezien heb. Helaas is dit het resultaat van ongelimiteerd uitbuiten van de bodemschatten van onze planeet.

bottom of page