top of page

CRACO

Craco is een verlaten stadje in de provincie Matera, in de Zuid-Italiaanse regio Basilicata. Natuurrampen hebben er voor gezorgd dat het stadje uiteindelijk verlaten werd. De stad werd om strategische redenen op de top van een zeer steile heuvel gebouwd waardoor het een opvallend uiterlijk kreeg.

Al rond 540 v.C. werd het gebied door Grieken bewoond. Er zijn zelfs graftombes uit de 8e eeuw v.C. gevonden. De naam Craco is pas in 1060 n.C. ontstaan. Craco was een belangrijk militair centrum en de kasteeltoren werd een gevangenis. In 1276 werd een universiteit in de stad gevestigd. De bevolking groeide van 450 in 1277, tot 2590 personen in 1561. In 1656 nam het inwoneraantal sterk af ​​vanwege een pest epidemie.

In de 19e eeuw werd Craco door zware aardbevingen en aardverschuivingen getroffen. Voornamelijk als gevolg van de slechte landbouwomstandigheden emigreerden van 1892 tot 1922 meer dan 1300 inwoners naar Noord-Amerika. Door vormden ze de 'Craco Society'.

In dezelfde tijd ontstonden er ernstige milieu- en geologische problemen. In het hele gebied zijn vele heuvels zonder enige vegetatie te vinden (calanchi), gevormd door zware erosie. Een groot deel van de stad was gebouwd op een zandlaag op een heuvel van zachte klei. Het was slechts een kwestie van tijd voordat het land bezweek onder het gewicht. In 1963 werd Craco geëvacueerd door een nieuwe aardverschuiving en de inwoners trokken naar de vallei. De aard-verschuivingen lijken mede te zijn veroorzaakt door

lekkende riool- en waterbuizen.

In 1972 maakte een overstroming de situatie nog erger waardoor het historische centrum onbewoonbaar werd. En na de aardbeving in 1980 werd de oude stad uiteindelijk volledig verlaten.

Vanwege het unieke landschap is Craco de setting van vele films geweest. Zo zijn "The Passion of The Christ" van Mel Gibson uit 2004 en de 007-film "Quantum of Solace" uit 2008 er opgenomen. In 2015 was de spookstad zelfs het decor voor een Japanse Pepsi-commercial.

bottom of page